Diaconaalproject Almelo 2018

 

3 augustus 2018

 

Vanmorgen 10.00 uur zijn we vertrokken richting Almelo. Daar aangekomen werden we warm onthaald ( met de nadruk op warm) door ds. Elzinga en enkele gemeenteleden. We kregen heerlijk gebak bij de koffie als blijk van dank voor onze komst. Na het werkoverleg is ieder met zijn/haar taak begonnen. Kasper en John mochten samen met Rens, Joas, Levi, Joel en Marijke zich uitleven op een terrein bijna zo groot als één voetbalveld. Na een klein halfuurtje komt er een groot gevaarte het terrein op rijden om het werk wat te verlichten. En stiekem ook wel een beetje grote jongens speelgoed.

We slapen de komende dagen in de kerk. De crèche  zaal, vergaderruimte en zelfs de consistorie worden echte slaapkamers. Omdat er een verbouwing plaats vindt is alles erg stoffig. Annemiek en Janneke ontfermen zich over het poetsen en inrichten van de slaapplekken.

Ook de douche unit wordt BUITEN geïnstalleerd. Dit houd in dat we even geen water kunnen gebruiken in de keuken wanneer we willen douchen en vice versa.

Bij het in en uit ruimen lopen enkele gemeenteleden in en uit en maken graag een praatje. Zo ook tante Dinie. Ze vertelde een bijzonder levensverhaal. Iemand met een hart van goud en een getuige van God waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen. Multicultureel, alle rangen en standen iedereen is welkom bij haar thuis. Aanstaande dinsdag hopen we samen met haar een kinderdag te organiseren.

Tijdens de maaltijd hebben we gesproken over onze talenten ( n.a.v. 1 korinthe 12 Vele leden één lichaam)  en hoe we die deze week in kunnen zetten. Marijke heeft LEF en gaat met tante Dinie mee de wijk in om kinderen te vragen voor dinsdag. Joel is SPORTIEF en gaat voor de kinderen uit de wijk een voetbaltoernooi organiseren. Levi is NIEUWSCHIERIG en bedenkt wat voor gezamenlijke activiteit we morgenmiddag kunnen gaan doen. Joas HELPT ANDEREN wanneer het ze niet lukt en Rens gaat nog even door (DOORZETTER) wanneer iedereen stopt ????. En de volwassenen….ach die kennen hun plek.

Aan het eind van de week zullen we zien of we deze talenten waar hebben kunnen maken.

4 augustus 2018

De eerste nacht in de kerk slapen zit erop. Elk gemeentelid (en dan heb ik het over een stuk of 12) die vanaf 9.00 uur binnenkomt, wil graag weten hoe dat nou is in de kerk slapen. Uitvoerig doen we ons verslag en geven aan dat op luchtbedden slapen toch wel ff wennen is als je een comfortabel matras gewent bent. Wij maken ons daar niet zo druk om maar de dominee wel. Hij stelt voor om matrassen van zijn huis naar de kerk te slepen zodat wij aan een goede nachtrust komen en ja….wat doe je dan. Nee zeggen zou ook toch ook onbeleefd zijn?

Om 9.00 uur arriveert ook de tweede bobcat om het werk te verlichten. De groep 60+ gemeenteleden en wij beginnen vol enthousiasme aan het wippen van de tegels. Binnen een half uur komt de eerste vragen aan Annemieke of ze de koffie wel kan vinden. Terwijl de koffie nog moet worden gezet nemen ze vast hun plaats in om vervolgens te kijken hoe John en Kasper dat nu allemaal doen. De kinderen hebben er ook schik van want ze gaan veel sneller als die “oude” mensen. ,,Wij hoeven ook niet zo ver te bukken” aldus Rens. Vijf containers met stenen zijn er inmiddels weggewerkt.

We zijn vergeten de bovenarm omtrek op te meten van Joas, Rens, Levi, Joel en Marijke, maar het zou me niet verbazen wanneer je ze uitdaagt tot een potje armdrukken er een grote kans bestaat dat zij het gaan winnen.

Het is een zoete inval van gemeenteleden die vooral veel zoets komen brengen; kruidcake, chocolade, brood en zelfs gebak. Kortom… voldoende voedsel om een overvloedige maaltijd te maken voor onze gasten. Fam Aalbers en Fam Baak die Machteld en Lisanne komen brengen om ons team te komen versterken.

Marijke trekt met tante Dinie de wijk in om kinderen te benaderen voor de sing in van morgenmiddag en voor de kinderochtend dinsdag as. Ik spreek met de leider van de kindernevendienst het programma door en ons thema van deze week: WIJ ZIJN HET LICHT

Dames uit de gemeente willen graag voor ons de was doen en aangezien overal zand in, onder en op zit is dit aanbod meer dan welkom.

‘s Middags hebben we vrij af van ons werk en gaan actief klimmen in het klimbos van Oldenzaal. Samenwerken, overleg en volhouden  is de basis om (heelhuids) bij de finish te komen.

Moe maar voldaan zitten we ‘s avond achter een bord friet. Na een actieve dag lijkt het haast nog lekkerder te smaken dan dat het normaal al is. Helaas is het relax moment weer snel voorbij want de kerkzaal, de creche, en de consistorie moeten zandvrij worden gemaakt voor de dienst van zondag.

Kom je ook naar de sing in morgen om 15.30 uur?

Zondag 5 augustus

Uitslapen was er vanmorgen niet bij. Ondanks dat de kerkdienst pas om 10 uur gaat beginnen staan er al weer heel wat taken op ons te wachten. Toen de ontbijttafel was afgeruimd konden deze tafels klaar worden gezet voor het koffiedrinken na de dienst. De matrassen in de creche zaal en de consistorie moeten rechtop gezet worden.

Machteld, Annemieke en ik kunnen zich muzikaal voorbereiden op de sing in van vanmiddag, terwijl John en Kasper hun best doen om de vaat aan de kant te krijgen. Om 9.00 uur is de koster er en wordt “onze” keuken langzaam het domein van de koffiedames uit de gemeente. Langzaam stroomt ook “onze” kerk vol met mensen. Opnieuw wordt, maar nu, 24x de vraag gesteld of we lekker hebben geslapen. We weten niet of het door de matrassen van de dominee komt of door de intensieve dag van gisteren. Maar dat we heerlijk hebben geslapen staat in ieder geval vast.

Na de dienst is er voor gemeenteleden koffie drinken en voor ons tijd om te socializen. Wanneer de laatste de zaal schoorvoetend verlaat kunnen wij  weer “onze” plek in nemen. Lisanne maakt heerlijke hapjes die we, tussen het chillen, lezen, spelen en musiceren in, verorberen.

De meesten van ons stappen deze week uit hun comfortzone. Machteld speelt voor het eerst voor publiek. Annemiek en ik staan op het podium te fluiten en ik hou een welkomswoord voor zo’n eng ding wat een microfoon heet.

Om 3 uur komen de eerste mensen binnen . Hasselt is goed vertegenwoordigd. Waarvoor nogmaals onze dank. Erg leuk dat jullie de moeite hebben genomen om ons een hart onder de riem te steken. Met bijzonder dank aan Thera die met haar gitaarspel “onze” band compleet maakt.

Joas zit klaar achter het mengpaneel om de sing in in goede banen te leiden samen met Rens.

Na de opening luisteren we naar “ons” weeklied. WIJ ZIJN HET LICHT (van Sela).

Levi neemt de microfoon over en kondigt één voor één de liederen aan en Joël trommelt er naar hartenlust op los. Wanneer we “ Lees je bijbel” en “Maak een vrolijk geluid voor de Heer” zingen, assisteert Marijke de jongens door de kinderen erbij te roepen en de gebaren voor in de zaal voor  te doen. Lisanne zorgt dat alles wordt vastgelegd voor het thuisfront.

Na de sing in is er koffie en tijd om na te praten. Almelo en Hasselt mixed zich gezellig. Er zijn mooie gesprekken en er ontstaat het idee om Almelo ook een keer naar Hasselt uit te nodigen. Wie weet??

Wanneer iedereen huiswaarts keert ontfermen Annemieke en ik zich over het avond eten. Lisanne zorgt voor een creatieve tafelschikking, wat weer voldoende gesprekstof oplevert tot in de late uurtjes.

Het was een bijzonder rijk gezegende dag om als christenen bij elkaar te zijn en één dezelfde God te aanbidden.

6 augustus 2018

Yes, we hebben onze target gehaald. Het kerkplein ligt eruit. Vanmorgen om half 8 konden we nog net verhinderen dat een werknemer onze slaapkamer (lees consistorie) binnen banjerde . Hij had er zin in. Wij ook, alleen eerst een goed ontbijt.

Door het werk wat er al is verricht door ons zijn een aantal gemeenteleden aangestoken. Een 10 tal vrijwilligers komen ons vandaag helpen.  Club 60+ is compleet!  Waaronder een heer van 80 en twee dames. Een kleinzoon van één van de opa’s trok het gemiddelde wat naar beneneden. Uiteindelijk heeft deze extra man/vrouwkracht erin geresulteerd dat het plein om 15.00 uur leeg is. Wat overblijft is één grote zandbak.

Annemieke en ik treffen voorbereidingen voor de kinderochtend. We bedenken spelletjes en doen inkopen.

Lisanne en Machteld ontfermen zich over het avondeten. Een waar 3 gangen menu. Na een dag hard werken en veel zweten gaat dat er wel in.

Douchen na de werkzaamheden is geen overbodige luxe. Het woord luxe kun je dan beter weg laten want douchen in zo’n dixie ding is alles behalve comfortabel.

Je moet je aan en uitkleden op nog geen M2 en wanneer je warm water wil krijg je koud water. Wanneer je denkt dat je eindelijk de juiste tempratuur hebt heeft iemand in de keuken de kraan ontkoppeld en heb je geen water meer.

Kortom met 11 man een heel avond ritueel, maar dat houdt de afwisseling erin.

7 augustus 2018

Verzengende hitte, met name in het oooste-n (Almelooo) is voorspeld. Nou ik kan je vertellen….we hebben het geweten. We dreven nog net niet ons bed uit de kerkzaal in.

Vandaag stond er veel op het programma. De bosschage aan de voorkant van het gebouw gaat er uit, puinruimen en er wordt een begin gemaakt aan de straatkolken.

Wij dames en tante Dinie ontfermen zich over de kinderen uit de wijk. Zo’n 10 tal kinderen uit de wijk staan om 9.15 als te popelen om binnen te komen. Alle rangen en standen zijn deze morgen aanwezig. We beginnen met een sketch. Het enige wat hiervoor handen is is een handpop, maar met een beetje fantasie rolt er zo een leuk verhaal uit. Deze week komen we tot de ontdekking dat  er met “primitieve” middelen grootste dingen kunnen worden bewerkstelligt. Ik vertel het verhaal over Jezus die de kinderen roept en aansluitend onder begeleiding van Machteld en mij zingen we het bijpassende liedje en nog een paar liedjes die de kinderen kennen. Een kort en bondige opening met niet te vergeten….de verrassingsstoel!! ( wat dat is lees je binnenkort op de VBW site????)

Daarna nemen we de kinderen mee naar het speelveldje iets verderop in de wijk en doen daar spelletjes.

Ondertussen is Jenny vanuit Hasselt gearriveerd en door Annemieke gelijk aan het werk gezet om pannenkoeken te bakken.

Drijf nat van zweet en water komen we om 12 uur terug en staan de borden al op tafel met een berg pannenkoeken tot onze beschikking. Dat gaat er maar al te graag in, wetend dat er kinderen bij zitten die niet of nauwelijks te eten krijgen is dit wel een schril contrast. We eindigen met een lied wat tante Dinie altijd zingt tijdens de kinderclub.

Wanneer de kinderen deels zijn vertrokken, een aantal wordt gewoon niet opgehaald en brengen we later thuis, lusten de mannen ook wel wat pannenkoeken..

Veel tijd om uit te rusten gunnen we ons niet want de muur (5.50 hoog en 25 meter lang) in de kerkzaal willen we ook nog roet, damp of aanslag vrij maken. Er zitten allemaal grijze vegen op de muur afkomstig van de radiator.

John en Kasper mogen zich nog buiten even verder uitleven met het graven van gaten.

Wanneer de steiger is gearriveerd bouwen wij dames (met behulp van de dominee) deze vakkundig op. Jenny en Machteld klimmen naar boven en Annemieke en Lisanne beginnen onder aan (de ladder). Verschil moet er zijn ????.

Of het er uiteindelijk beter van wordt vraag ik me af, maar een reinigingsbeurt was niet overbodig en in ieder geval een goede basis om de muur een keer over te schilderen.

Om 15.00 uur is het werkelijk niet meer uit te houden in de mulle zandvlakte. Zo voelt het dus om in de woestijn te leven/werken. Maar ook binnen is het bijna niet meer uit te houden.

We zoeken verkoeling in het zwembad wat ons gelijk weer een douch beurt scheelt in dat dixie douche ding.

Om 18.00 uur worden we verwacht op de BBQ bij één van de gemeenteleden. Alle vrijwilligers die deze week actief hebben meegeholpen zijn daar aanwezig en  hun dankbaarheid voor onze werkzaamheden wordt meerdere malen onder woorden gebracht.

Bij thuiskomst kunnen Kasper en John het toch niet laten om toch nog even wat werkzaamheden te verrichten en treffen voorbereiding, door het impregneren van de wanden, voor de stukadoor die morgen 6.30 uur aanwezig zal zijn.

Het was een intensieve, bijzonder waardevol maar vooral een snik hete dag.

8 augustus 2018

De laatste klus, werk, schoonmaak dag is alweer aangebroken. De kinderen worden om half 10 door een aantal gemeenteleden opgehaald voor een verrassing. Dat biedt Annemieke en mij de gelegenheid om “ons huis” te ont(op)ruimen. John en Kasper mogen vandaag nog even spelen in het zand. De riolering is uitgemeten en er worden gleuven gegraven. Volgende week worden er nieuwe stenen gebracht en kunnen ze zelf verder met het straatwerk.

Om 10.00 uur is er de koffieochtend. Mensen uit de gemeente en de wijk zijn welkom voor koffie en een luisterend oor. Ook wij nemen deel aan de gesprekken en horen de schrijnende verhalen aan.

Tegen 1en komen de  kinderen enthousiast terug en vertellen dat ze zijn wezen midgetgolven en daarna mochten zwemmen bij iemand in de tuin in een écht zwembad!

Iedereen krijgt een taak om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen en de auto’s in te pakken.

Een aantal gemeenteleden bedankt ons nogmaals voor het gedane werk en nemen afscheid van hen.

In één week tijd hebben we er een tante Dinie, oom Kasper, oom John, tante Annemieke, tante Janneke en wel een stuk of 5 opa en oma’s bij. We voelen ons rijkgezegend en verbonden met deze mensen en gemeente.

Wat hebben we genoten in het oosten van het land, maar oost west thuis best. Waar een heerlijke douche en een fijn bed op ons wacht. We hebben gelachen, gehuild, geploeterd, gezweet, gezongen,  gezorgd, gegeven maar bovenal veel gebeden.

In de weg naar dit project toe hebben we Gods leiding ervaren en hopen dat we hen tot zegen hebben kunnen zijn.

Draagt u hen ook een warm hart toe de komende tijd financieel of in gebed?

Bedankt voor alle lieve en leuke reacties. We hopen tevens dat we onze kinderen, u/jou enthousiast hebben gemaakt om dv volgend jaar deel te nemen aan één van de diaconale projecten.

Lieve groet, Kasper en Annemieke, Rens, Levi en Joel, John en Janneke, Lisanne, Joas, Marijke en Machteld