Waterpompen in Malawi

Promotiefimpje gemaakt door Reinier Veldman

De opbrengst van het diaconaal project tijdens het Openingsweekend is dit keer voor: Waterpompen in Malawi.

Dit is een Diaconaal Project dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de CCAP (Christelijke Kerk Centraal Afrika Presbyteriaans).

De touwpomp wordt gemaakt van lokaal beschikbare materialen door lokaal opgeleide mensen.

De pomp wordt geplaats op een diepe bron (tot 30 m).

In de bron wordt een dunnen buis geplaatst met een rondlopend touw met stukjes rubber.

Door met de slinger  het touw rond te draaien neemt het touw met de stukjes rubber water mee naar boven.

Helder en zuiver grondwater, van groot belang voor het voorkomen van allerlei ziektes (o.a. diarree en dysenterie).

Dit waterpompen project wordt ondersteund door twee Nederlandse organisaties en er zijn ook twee Nederlanders bij betrokken:

-          GZB: Hans Kasbergen, in november 2014 voor 6 jaar uitgezonden vanuit een Diaconaal project), en:
(zie ook: https://www.gzb.nl/over-gzb/projecten-werkvelden/zendingswerker?id=19 )

-          Connect International: Reinier Veldman, oud gemeente lid, in oktober 2014 voor 2 jaar uitgezonden, via het Young Expert Programme van het Ministerie van Buitenlandse zaken)
(zie ook: http://www.dutchwatersector.com/news-events/news/13285-connect-international-tests-low-cost-solar-panel-on-submersible-pump-at-mzuzu.html )

Hans en Reinier werken nauw samen aan:

het trainen van lokale medewerkers en
promotie van het pompen project.

Dit in nauwe samenwerking met de CCAP die als kerk deel diaconaal (gezondheidszorg, onderwijs, enz.) werk doet in Malawi en in bijna alle dorpen aanwezig is.

Bijzonder aspect bij het promoten en plaatsen van de pompen is, dat de lokale dorpsgemeenschap zich garant moet stellen voor het beheer en het onderhoud van de pomp.

De CCAP in het algemeen, werkt veel samen met de GZB ook op het terrein van gezondheidszorg en theologische vorming van studenten en gemeenteopbouw.